Google nasıl çalışır? Bu sorunun hem kısa hem de uzun yanıtını burada bulabilirsiniz.
Google birçok farklı kaynaktan bilgi alır. Bunlardan bazıları:
Bu dokümanda web sayfaları ele alınmaktadır.
Google, web sayfalarından sonuç elde etmek için üç temel adım uygular:
İlk adım, web’de hangi sayfaların olduğunu bulmaktır. Tüm web sayfalarının merkezi olarak kaydolduğu bir yer yoktur. Bu yüzden Google’ın sürekli olarak yeni sayfalar araması ve bunları bilinen sayfalar listesine eklemesi gerekir. Google daha önce ziyaret ettiğinden bazı sayfalar hakkında bilgi sahibidir. Diğer sayfaları ise bilinen bir sayfadan yeni sayfalara giden bağlantıları takip ederek keşfeder. Bunların dışında, web sitesi sahipleri, taranması için sayfa listesini (site haritası) Google’a gönderdiğinde de diğer sayfalar keşfedilir. Wix veya Blogger gibi yönetilen bir web barındırıcısı kullanıyorsanız bu hizmetler Google’a, güncellediğiniz veya yeni eklediğiniz sayfaları taramasını söyler.
Google bir sayfanın URL’sini bulduktan sonra, sayfada ne olduğunu öğrenmek için sayfayı ziyaret eder veya tarar. Google, sayfayı oluşturup Arama sonuçlarında nerede görüneceğine karar vermek için hem metin hem de metin olmayan içeriği ve genel görsel düzeni analiz eder. Google sitenizi ne kadar iyi anlarsa sitenizi, sunduğunuz içeriği arayan kişilerle o kadar iyi eşleştirebiliriz.
Sitenizin taranmasını iyileştirmek için:
Google, siteleri ücret karşılığı daha sık taramaz veya sıralamasını yükseltmez. Kim size bunun tersini söylerse, yanılıyordur.
Bir sayfa keşfedildikten sonra, Google sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamaya çalışır. Bu sürece dizine ekleme denir. Google, sayfanın içeriğini analiz eder, sayfaya yerleştirilmiş resimleri ve video dosyalarını sınıflandırır ve sayfayı diğer şekillerde anlamaya çalışır. Bu bilgiler, Google dizininde saklanır. Bu veritabanı çok, çok (çok) sayıda bilgisayarda depolanmaktadır.
Sayfanızın dizine eklenmesini iyileştirmek için:
Bir kullanıcı bir sorguyu yazdığında Google, dizinindeki en alakalı cevabı bulmak için pek çok faktörden yararlanır. Google, en yüksek kalitede yanıtları belirlemeye çalışır. Bunu yaparken kullanıcının konumu, dili ve cihazı (masaüstü veya telefon) gibi şeyleri göz önünde bulundurarak en iyi kullanıcı deneyimini ve en uygun yanıtı sağlayacak diğer hususları dikkate alır. Örneğin, “bisiklet tamircisi” araması, Paris’teki bir kullanıcıyla Hong Kong’daki bir kullanıcıya farklı cevaplar gösterecektir. Sıralama otomatik yapılır ve Google, sayfaları daha üst sırada göstermek için ödeme kabul etmez.
Sunumunuzu ve sıralamanızı iyileştirmek için:
Daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? İşte burada:Uzun yanıt
Tarama, Googlebot‘un Google dizinine eklenecek yeni ve güncel sayfaları ziyaret etme işlemidir.
Web’deki milyarlarca sayfayı bulup getirmek (veya “taramak”) için muazzam sayıda bilgisayardan yararlanırız. Getirme işlemini yapan programın adı Googlebot’tur (robot, bot veya örümcek olarak da bilinir). Googlebot; taranacak siteleri, tarama sıklığını ve her siteden kaç sayfanın getirileceğini belirlemek için algoritmik bir işlemden yararlanır.
Google’ın tarama işlemi, web yöneticileri tarafından sağlanan Site Haritası verileriyle artırılan, önceki tarama işlemlerinden oluşturulan web sayfası URL’lerinin bir listesiyle başlar. Googlebot bir sayfayı ziyaret ettiğinde, sayfadaki bağlantıları bulup taranacak sayfalar listesine ekler. Yeni siteler, mevcut sitelerdeki değişiklikler ve geçersiz bağlantılar belirlenerek Google dizinini güncellemek için kullanılır.
Google, tarama sırasında Chrome’un son sürümünü kullanarak sayfayı oluşturur. Oluşturma işleminin bir parçası olarak, bulduğu sayfa komut dosyalarını çalıştırır. Siteniz dinamik olarak oluşturulmuş içerik kullanıyorsa JavaScript SEO ile ilgili temel kavramları uyguladığınızdan emin olun.Birincil tarama/ikincil tarama
Google, web sitelerini taramak için iki farklı tarayıcı kullanır: mobil tarayıcı ve masaüstü tarayıcı. Her bir tarayıcı türü, o cihaz türünü kullanarak sayfayı ziyaret eden kullanıcıyı simüle eder.
Google, siteniz için tek tarayıcı türünü (mobil veya masaüstü) birincil tarayıcı olarak kullanır. Sitenizde Google tarafından taranan tüm sayfalar, birincil tarayıcı kullanılarak taranır. Tüm yeni web siteleri için birincil tarayıcı mobil tarayıcıdır.
Ayrıca Google, sitenizdeki birkaç sayfayı diğer tarayıcı türüyle (mobil veya masaüstü) yeniden tarar. İkincil tarama adı verilen bu işlem, sitenizin diğer cihaz türüyle ne kadar iyi çalıştığını görmek için yapılır.
Google’ın sitenizdeki doğru sayfaları keşfetmesine yardımcı olmak için aşağıdaki teknikleri kullanın:
Googlebot, sayfanın içeriğini anlamak için taradığı her sayfayı işler. Bu, metin içeriğinin, önemli içerik etiketlerinin ve özelliklerin (<title>
etiketleri, alt özellikler, resimler, videolar ve diğer öğeler) işlenmesini içerir. Googlebot içerik türlerinin tümünü olmasa da pek çoğunu işleyebilir. Örneğin, bazı zengin medya dosyalarının içeriğini işleyemiyoruz.
Taranan sayfalar dizine eklenmeden önce Google bir sayfanın başka bir sayfanın kopyası veya standart sayfası olup olmadığını belirler. Sayfanın kopya olduğu düşünülürse sayfa çok daha az sıklıkta taranır. Benzer sayfalar, bir dokümanda gruplandırılır. Bu doküman, standart sayfayı (grubu en iyi temsil eden sayfa) ve bulunan kopyaları içeren 1 veya daha fazla sayfadan oluşan bir gruptur. Kopyalar, aynı sayfaya ulaşan alternatif URL’ler veya aynı sayfanın alternatif mobil veya masaüstü sürümleri olabilir.
Google’ın noindex yönergesi olan sayfaları dizine eklemediğini unutmayın. Ancak, Googlebot’un yönergeyi görebilmesi gerekir. Sayfa bir robots.txt dosyası, giriş sayfası veya başka bir cihaz tarafından engelleniyorsa Google sayfayı ziyaret etmemiş olsa bile sayfa dizine eklenmiş olabilir.
Google’ın sayfanızın içeriğini daha iyi anlayabilmesini sağlamak için birçok teknik vardır:
“Doküman” nedir?
Google, dahili olarak web’i (devasa) bir dokümanlar kümesi olarak görür. Her doküman bir veya daha fazla web sayfasını temsil eder. Bu sayfalar ya birbirinin aynısı ya da çok benzeridir, ancak özünde farklı URL’ler tarafından erişilebilen aynı içeriklerdir. Bir dokümandaki farklı URL’ler tam olarak aynı sayfaya (örneğin, example.com/dresses/summer/1234 ve example.com?product=1234 aynı sayfayı gösterebilir) veya farklı cihazlardaki kullanıcılar için küçük değişiklikler içeren aynı sayfaya (örneğin, masaüstü kullanıcıları için example.com/mypage ve mobil kullanıcıları için m.example.com/mypage) yönlendirebilir.
Google, dokümandaki URL’lerden birini seçip bunu, dokümanın standart URL’si olarak tanımlar. Google’ın en sık tarayıp dizine eklediği URL, dokümanın standart URL’sidir. Diğer URL’ler kopya veya alternatif olarak kabul edilip zaman zaman taranabilir ya da kullanıcının isteğine göre sunulur. Örneğin, dokümanın standart URL’si mobil URL olsa bile, Google yine de masaüstünde arama yapan kullanıcılar için muhtemelen masaüstü (alternatif) URL’yi sunacaktır.
Search Console’daki çoğu rapor, verileri standart URL ile ilişkilendirir. Bazı araçlar (ör. URL’yi İncele aracı) alternatif URL’lerin test edilmesini destekler, ancak standart URL’yi incelemek de alternatif URL’ler hakkında bilgi sağlamalıdır.
Google’a hangi URL’nin standart olduğunu düşündüğünüzü söyleyebilirsiniz, ancak Google çeşitli nedenlerle farklı bir standart URL seçebilir.
Aşağıda terimlerin bir özeti ve Search Console’da nasıl kullanıldığı açıklanmıştır:
<link rel=alternate/canonical>
etiketleri gibi site tarafından uygulanan özelliklerle keşfeder. Diğer kuruluşlardaki ilgili sayfalar, yalnızca siteniz tarafından açık bir şekilde kodlandıysa (yönlendirmeler veya bağlantı etiketleriyle) alternatif olarak işaretlenebilir.‡ Farklı dillerde aynı içeriğe sahip sayfalar, hreflang etiketleri kullanarak birbirlerine başvuruda bulunan farklı dokümanlarda depolanır. Bu nedenle, çevrilmiş içerikler için hreflang etiketleri kullanmak önemlidir.
Kullanıcı bir sorgu girdiği zaman, makinelerimiz, dizinde eşleşen sayfa olup olmadığını anlamak için arama yapar ve kullanıcıyla en alakalı olduğunu düşündüğümüz sonuçları döndürür. Alaka düzeyi yüzlerce faktör tarafından belirlenir. Algoritmamızı iyileştirmek için sürekli çalışıyoruz. Google, sonuçların seçiminde ve sıralamasında kullanıcı deneyimini dikkate alır. Bu nedenle sayfanızın hızlı yüklendiğinden ve mobil uyumlu olduğundan emin olun.